Sickness and Tests


Net als bij elk honden ras komen er bij de Australian Labradoodle ook verschillende ziektes voor, maar gelukkig kunnen we op heel veel genetische/erfelijke ziektes inmiddels testen. Eigenlijk zijn de erfelijke dingen heel simpel je hebt vrije honden (hebben het ziekte gen niet). Dragers (hebben wel een ziekte gen maar kunnen het alleen doorgeven maar worden zelf niet ziek). En je hebt lijders, deze hebben het gen dubbel en zullen dus ook de symptomen krijgen van de ziekte.

Als je weet of een dier het gen draagt kan je op verantwoorde manier fokken:

Vrij x vrij = 100% vrij
Vrij x drager = 50% vrij + 50% drager
Drager x drager    = 25% vrij 50% drager 25% lijders dus worden ziek

De meeste dingen zijn middels dna onderzoek te vinden en kan je goed naar handelen behalve Addison.
Ik zal alle voorkomende erfelijke afwijkingen zover als wij weten hieronder vermelden.

HD = Heupdysplasie.
Dit is een afwijking aan de heupen het kan zijn doordat de ontwikkeling niet volledig is geweest , of kraakbeen wat weg is of slecht ontwikkeld , verkeerde slijtage van de beenderen etc. Onze honden worden getest hierop in USA dit omdat de raad van beheer in NL ons ras niet heeft erkend en we wel de honden juist willen laten testen. In Amerika worden alle Australische labradoodles bij de ofa getest, je kan ook deze testuitslagen online inzien.
In NL werken ze met hd A-B-C -D-E in USA met Excellent/ Good/ Fair/ Borderline/ milde HD/ Hd en zware HD wij fokken uitsluitend met honden Excellent en Good en heel soms met een Fair ( dit is alleen als we echt van mening zijn dat deze hond verder heel veel goede input heeft bij de lijnen van de ALD). Excellent in USA staat gelijk aan HD-A+ in NL . Good in USA is HD-A- in NL en Good in USA staat in NL voor HD-B+ . Als je dan ziet dat er best veel rassen zijn waarbij in NL zelfs met C heupen mag worden gefokt zie je gelijk dat de eisen bij ons super streng zijn. Immers de fokker wil je geen zieke hond verkopen of een hoog risico laten lopen dat de hond iets gaat krijgen. De opbouw van HD is 30% fokgerelateerd, 30% voeding gerelateerd en 40% beweging gerelateerd. Dus bedenk zelf dat je dus 70% in eigen hand hebt en dus de eerste 12 maanden van zijn leven zelf veel invloed hebt op deze ontwikkeling.

ED = Elleboogdysplasie.
Lijkt op HD maar dan in de ellebogen, wij fokken alleen met honden die dit niet hebben.

Patella Luxatie
Dat is dat de knieschijf uit de groef kan gaan. Dit kan of helemaal niet gebeuren met lichte druk door een specialist (pat. Vrij) het kan zijn dat er iets beweging in zit maar dat hij niet over de rand heen gaat (pat los maar vrij). Als de schijf wel over de rand kan worden geduwd maar zelf terugschiet is het patella 1. Deze honden mogen niet samen worden gebruikt in de fok maar alleen met een vrij om evt kans op vererging uit te sluiten. Met patella 2-3-4 dat zijn zoals je snapt de ergere gevallen waarbij de hond ook last gaat krijgen en met 3 en 4 zelfs een operatie moet ondergaan fokken wij nooit, en hebben we ook nooit gedaan.Ook patella kan je in het eerste jaar door onzorgvuldig laten bewegen wel stimuleren om te worden ontwikkeld.

VWD = Ziekte van Willibrand.
Dit is een bloedstollings ziekte via dna te testen en ook in menselijke variant bestaat dit, inmiddels hoeven we er niet meer voor te testen want het komt niet meer voor bij de ALD. Uiteraard mag er wel op getest worden.

PRA/PRCD = oogziekte.
Een oogziekte waarbij je op latere leeftijd blind gaat worden Ook erfelijk op te sporen of de hond dit gen heeft.

IC = Improper coat
Eigenlijk kan je dit geen ziekte noemen aangezien de hond er niet aan dood zal gaan of een medisch probleem zal ondervinden. Well is het zo dat de hond niet de uiterlijkheden heeft/toont die bij een Australische labradoodle juist zo gewenst is , en helaas zijn er ook heel veel mensen allergisch voor deze vacht, de hond heeft op diverse locatie een kortharige vacht. Ook dit is dmv dna testen te voorkomen.

Addison = Ziekte van Addison
Het niet meer functioneren van de bijschorsnier en wordt veroorzaakt door een tekort aan cortisol en aldosteron. Dit is niet prettig aangezien de hond de rest van zijn leven medicijnen moet slikken en stress moet voorkomen. Het is niet dodelijk en met de juiste dosering en wetenschap kan de hond nog lang een gelukkig leven hebben. De ziekte wordt vaak niet herkend doordat de hond algemene klachten heeft. Dit afwijkende gen is jammer genoeg nog niet te testen door dna onderzoek, de rasvereniging en de fokkers hopen snel op een test maar zolang die er niet is zullen we heel goed moeten nadenken over de combinaties en dienen alle honden die een ziek kind hebben voortgebracht moeten bestempelen als een drager en die dus alleen kruizen met een voor zover wij weten een vrije hond.

DM = Degeneratieve Myelopatie.
Degeneratieve Myelopatie ontstaat bij honden op latere leeftijd en jammer genoeg komt het veel vaker voor als we denken. De ziekte ontwikkelt zich meestal pas na het achtste levensjaar, en wordt gekenmerkt door verlies van aansturing van de achterhand. De voortschrijdende ziekte leidt uiteindelijk tot verlamming. Hier is tegenwoordig een test voor. Onze honden worden hier dus ook op getest om te voorkomen dat er straks honden zijn die deze ziekte kunnen krijgen.

EIC = exercise-induced collapse.
Dit is een neurologische afwijking die ook wel bekend staat als aangeboren epilepsie , ook hierbij kunnen we dit gen laten testen en zolang we vrije honden met dragers of vrij kruizen zal de hond het zelf niet kunnen krijgen. Helaas bestaan er zoveel diverse vormen van epilepsie die niet allemaal op voorhand zijn uit te sluiten.

Op addison na worden al onze honden getest op bovenstaande dingen, zodra Addison te testen is zal dit dan ook direct gedaan worden bij onze honden.

We zullen altijd eerst naar gezondheid kijken van een combinatie dan naar karakter en pas op het laatste moment naar kleur of andere uiterlijkheden.

Hoe werkt het systeem drager of vrij of zelfs lijder

Hieronder de uitleg:
Vrij x vrij= 100% vrij ( puppen hoef je eigenlijk niet te testen)
Vrij x drager= 50% vrij 50% drager
Drager x drager   = 25% vrij 50% drager en 25% lijder
Lijder x vrij= 100% drager
Lijder x drager   = 50% lijder + 50% drager

Vrij is: je hond heeft het gen niet kan het zelf niet hebben maar ook nooit doorgeven aan de kinderen
Drager is: de hond heeft maar 1 van de 2 allellen dus wordt zelf niet ziek maar kan het gen doorgeven aan de kinderen
Lijder is: je hond heeft 2 van deze allelen en zal dus het niet alleen doorgeven maar wordt zelf ook ziek

WIJ FOKKEN NIET MET LIJDERS EN ALS WE MET EEN DRAGER FOKKEN IS DAT IN COMBI MET EEN VRIJ ERTEGENOVER. ALLE OUDERHONDEN WORDEN GETEST.

Elk jaar worden alle fokhonden getest ook op meer dan 20 verschillende oogafwijkingen voordat er met deze honden wordt gefokt. De oogtest die we doen is van de ECVO