Over ons

Monica Family Leuk dat je langs komt op mijn website. Dat houd in dat je interesse hebt in een Australische Labradoodle. Een super leuk en vooral lief ras. Eerst zal ik schrijven hoe wij tot de keuze van het ras zijn gekomen.

Ik ben een enorme dierenliefhebster en ben opgegroeid met katten. Nadat ik mijn huidige man leerde kennen in 1985 merkte we dat hij voor diverse dieren een allergie had. Daarbij kwam ook nog astma en hooikoorts en het plaatje was compleet. Gelukkig besefte hij dat een dierenloos leven voor mij niet haalbaar zou zijn en hebben we gekeken naar een redelijke uitweg. Dat werd voor ons de Turkse Angora´s , een super lief ras met een honds karakter. Doordat deze halflanghaar geen ondervacht heeft was de allergie met medicijnen redelijk te onderdrukken.

Maar tja een hond dat zou helemaal geweldig wezen . Inmiddels was die droom voor mij al 40 jaar bezig. Alles hadden we voor elkaar 2 super leuke zonen en gesetteld in het fijne Wormer. Inmiddels via het internet kwam ik erachter dat er een ras bestond dat speciaal was gefokt voor mensen met een allergie die een hulphond nodig hebben. Natuurlijk hebben we geen special need dog nodig maar een kameraad voor het gezin zou wel fijn wezen Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en manlief gezegd dat ik het wel heel leuk en fijn zou gaan vinden, natuurlijk alles van te voren uitgezocht en alle voor en tegens bekeken.

Hij was natuurlijk wel wat argwanend maar wilde wel naar diverse fokkers gaan om te kijken en vooral te knuffelen. We blijven echte Hollanders dus eerst zien dan geloven. Iedereen kan wel roepen dat het een hypo allergeen ras is , maar het blijft een hond met haar. Wij zijn toen voor de eerste kennismaking geweest bij Freonskip in Friesland. Een kleinschalige fokker die ons in alle warmte en toewijding lieten kennismaken met hun honden Skip en Fay. We hebben heerlijk geknuffeld en hebben 2 uur lang daar de vragen neergelegd. En het belangrijkste was er was geen allergische reactie van de luchtwegen , wel een kleine huidreactie waar Skip had gelikt maar dat trok weg binnen een paar minuten. Gelukkig was de eerste reactie helemaal goed verlopen , en wat zijn de honden leuk echte kroelers precies wat ik me van een hond voorstel. Om toch voldoende zekerheid te hebben nog bij een particulier wezen kijken en nog bij een andere fokker. En ja hoor groen licht voor ons. We gaan ons op een wachtlijst zetten. Dan kom je er pas achter wat een geduld je moet hebben voor een echte Australische Labradoodle. Op marktplaats kan je wel de gewone Labradoodle vinden (kruising poedel en labrador) maar als je last hebt van allergieën loop je toch een groot risico . Wij wilden dat risico niet nemen en betaalde liever meer maar wel met de zekerheid dat als het niet zou gaan met de allergie dat de hond terug kon naar de fokker. Vervolgens ons op de lijst van Nanja de Koning laten zetten fokker Dog´s Paradise. Ze hield ons op de hoogte van alles en op 28-4 kregen we een verlossend mailtje dat onze pup was geboren. Doordat ook wij merkten dat er lange wachtlijsten zijn en ik met fokken ervaring heb van de katten en Chinchilla´s hebben we na goed overleg besloten om fokker te worden van dit Honden ras. Er is tenslotte niets leukers als het meemaken van jong leven wat daarna een heerlijk leventje tegemoet gaat en zo gewenst is bij nieuwe baasjes, mensen en dieren gelukkig maken in een goede match.

We hebben Mandy mogen halen en laten haar lekker opgroeien. Wat ik nooit had verwacht is toch uitgekomen. 16 februari is er zelfs nog een dame bijgekomen Sarah, over beide honden kan je op hun eigen blad bij de teefjes alles lezen en volgen.

Een verrijking in ons gezin en dagelijks vol met liefde en zonneschijn , dit deel ik graag met anderen en laat op afspraak mensen graag kennis met de honden. In de toekomst zal de roedel langzaam uitbreiden , we zullen een paar nieuwe honden uit binnen en buitenland halen maar ook een paar eigen gefokte honden aanhouden deze zullen allemaal in een gastgezin worden geplaatst. Op dit moment groeit de roedel goed en bestaat al uit meerdere dames en heren die allemaal een eigen pagina hebben bij de honden tab blad. We verkopen de puppen en indien er in mijn ogen een kwaliteit fokhond bij zit gaat die of in eigen roedel ( gastgezin ) als toekomstige fokhond of verkocht naar een andere fokker.


Update 2016

Wie had dat kunnen denken ik in ieder geval niet onze kennel ( rotwoord eigenlijk) is uitgegroeid naar grote hoeveelheid , hierdoor heb ik over het algemeen een mooie doorstroom en het hele jaar een nestje liggen. Nog steeds is mijn visie dat de pups in huis op moeten groeien dus dat doen we ook, we zijn verhuisd naar het mooie West-Friesland ( niet te verwarren met Friesland) in het mooie Wognum. Een mooi vrijstaand huis en mega mogelijkheden voor de honden we gaan verbouwen zodat we ook een kraamkamer hebben straks dat de eerste 3 weken van de babytijd de moeders mogen kiezen om de drukte van de huiskamer te hebben of de rust van de kraamkamer , elke moeder is anders maar ik merk wel dat ze zeker in het begin de drukte bij ons niet altijd op prijs stellen we hebben immers bijna dagelijks wel mensen over de vloer die kennis willen maken. En net als bij mensen heeft in het begin Rust , Reinheid en Regelmaat wel een groot belang bij de nestjes. Doordat wij verder geen andere hobby’s hebben en ik veel minder buiten de deur werk is er altijd iemand bij de kleintjes aanwezig.

Ook gaan we een binnen en buitenspeelplaats creeren voor de baby’s dat ze veilig kunnen spelen zonder de buldozers van de grote en dat wij gedoseerd de grote mee kunnen laten spelen. En natuurlijk blijven ze heerlijk rondrennen in huis om aan alle geluiden en omstandigheden van het huishouden vast te wennen voordat ze de wijde wereld ingaan Uiteraard hebben de grote een heerlijke tuin van grote omvang voor hun om te ravotten en gek te doen zonder dat ze iets kunnen stuk maken of dat ze zichzelf bezeren.

Zoals je leest een wens die eerst een droom was en nu zichzelf heeft overtroffen , ik had dit nooit kunnen bedenken en zonder de hulp van mijn gouden team aan gastgezinnen die ik super dankbaar ben en dat zo’n fijne club is geworden was dit nooit zo kunnen uitgroeien . Het beste voor en van de hondjes en de liefde en passie van mij samen gevoegd in de Zaansedoodles die ondanks de verhuizing echt zo blijft heten.

Regelmatig hoor ik geluiden van tjeminee wat zijn jullie groot want je hebt zoveel honden op de site staan. Ja dat klopt er staan heel veel honden op de site , dat zijn al onze honden waar ik mega trots op ben en die samen met ons team de Zaansedoodles tot een succes hebben gemaakt of hopelijk nog gaan maken. Doordat ik zoveel honden op de site heb gezet zal iedereen toch even moeten kijken want de pensioen honden worden niet meer ingezet maar zijn de roots van sommige pups of fokhonden dus dat is toch wel mooi om te kunnen bekijken , en ook hebben we best veel aanstormende talenten die nog getest moeten gaan worden in de toekomst

Als je weinig honden hebt dan moet je de honden sneller inzetten om aan je vraag en idee te kunnen voldoen , wij kunnen kijken wanneer is een hond eraan toe om te worden ingezet immers niet elke hond is hetzelfde. Er zijn honden die met 18 maanden volwassen zijn maar ook die dat pas met 24 maanden zijn. Vanaf 16 maanden mag je ze volgens de regels laten dekken maar is de hond er dan wel aan toe lichamelijk maar zeker ook geestelijk. Als een hond na de bevalling langer werk nodig heeft voor herstel slaan we gewoon nog een extra loopsheid over dat kan omdat er meer honden zijn. Een pup die we aanhouden en nog in de testmodus staat zal dus ongeveer anderhalf tot 2 jaar op de site staan zonder dat deze wordt ingezet dus wordt de lijst behoorlijk lang. Aan de bovenkant vallen er honden af ivm leeftijd of het moederschap niet aankunnen of afgekeurd bij een test , en moeten die worden aangevuld aan de onderkant .

Ook heb ik meer reutjes dan de meeste fokkers zodat ik de bloedlijnen heel mooi en breed kan zetten om zo min mogelijk inteelt percentage te krijgen , echter heeft een reu 1 klein nadeel zelf zwanger worden gaat niet . De meeste mensen hanteren 1 reu op 5 dames bij ons is dat 1ongeveer op 2 / 3 dames . We proberen de doorstroom het hele jaar te houden omdat ik het gewoon onwijs leuk en mooi vind de kleintjes te zien opgroeien en de grotere te zien ontwikkelen Ook hebben we gerust meerdere nestjes tegelijk maar dat doe ik door te kijken naar de moeders of die wel bij elkaar kunnen bij ons in huis maar ook hoe groot verwacht ik dat de nestjes gaan worden Want een nestje van 12 bij een medium of standaard doodle is net zoveel als 3 nestjes van een mini met maar 4 pups . Een mini mama krijgt kleinere nestjes en als ze dan ook nog overlappend zijn bij elkaar dan kan je ze allemaal voldoende aandacht geven om te kunnen ontwikkelen. De eerste 4 weken ben je alleen bezig met de basis dingen als schoonhouden en opletten en uiteraard de mama vertroetelen en bijvoeren , pas daarna komt de ontwikkeling van de pups en dat kan perfect samen weer met een pasgeboren nestje.

Is het leven van een fokker zijn dan alleen maar geweldig ? Nee helemaal niet want de bevallingen zijn meestal in de nacht en begint al 2 a 3 dagen voordat de pups er daadwerkelijk zijn, als er een verjaardag is kan je niet mee ivm oppas op de honden of je moet oppas regelen. De eerste 2 weken slaap je ernaast en slaap je dus zeer weinig want je bent meer aan het waken dan slapen. Je mail maar ook administratie moet op orde wezen . Ik werk er nog naast en als ik er niet ben zal een ander ( echtgenoot) thuis moeten zijn om op te letten en de taken te doen. En dan kan je nog altijd de pech hebben dat er iets gebeurt en dat een pup of nog erger een heel nest en evt moeder hond komt te overlijden.

Waarom blijf ik het doen? Om de mensen die een pup in huis krijgen met een stralende lach de deur uit te zien gaan en zo megablij te zien precies zoals ik me elke dag voel , blij en zeer gelukkig.

Dat heet een passie of roeping en dat is voor iedereen anders.


Update 2018:

Een beroep met een passie dat is het echt wel voor mij , dit jaar heb ik eigenlijk de grote stap genomen ( uiteraard met mijn gezin) en ben ik echt beroepsfokker geworden. Dat houd in dat ik mijn baan buitenshuis heb opgezegd en mij 24-7 aan de honden kan wijden. Een mega droom met uiteraard ook de zwarte kanten , ik hoef me niet meer schuldig te voelen als ik ergens niet bij kan wezen om hulp te bieden want ik ben er nu gewoon bij. Ook heb ik de opleiding gedaan hulphond en therapiehond begeleider / instructeur waardoor ik met inzet van onze eigen honden mensen kan helpen met bepaalde angsten en stoornissen , maar ook mensen kan helpen hun eigen hond op te leiden naar datgene wat ze nodig hebben in het dagelijks leven om een fijn en goed leven te hebben. En echt wat is dat super mooi zo vol geluk en zo vol mogelijkheden. Deze kansen heb ik zelf gemaakt, gecreerd en gepakt ik heb er veel voor moeten laten staan ( nog steeds) maar ik krijg er vele malen meer voor terug. Verwar met niet met een broodfokker want bij mij staat de hond altijd op nummer 1 en zal het nooit net koste gaan van welke hond dan ook , vandaar beroepsfokker vol met passie en vreugde.


Update 2019

Gemerkt dat er steeds meer honden komen die toch best angstig of onvoorspelbaar gedrag vertonen en dat maakt me toch best ongerust. Wij van de ZD fokken op karakter en gezondheid en absoluut niet op kleur. U kunt wel een voorkeur aangeven maar bedenk dat er dan wel eens langere tijd moet worden gewacht. We willen allemaal het mooie modebeeld van de perfecte rode hond in de juiste maat met een wave vacht, maar niemand wil over een paar jaar een hond in karakter waar hulp voor moet worden gezocht. Laat het ideaal beeld los en zoek juist naar de juiste karakter en gezondheid zodat je lang een geweldige hond in je gezin hebt lopen


Update 2022

Ons bedrijf blijft groeien! Ja zeker ons bedrijf. Wat is het toch heerlijk als je samen met passie dit super beroep kan en mag uitoefenen.

Vanaf 1-1-2022 ben ik (Zaanse Doodles) niet meer als enige zelfstandig maar is Zaanse Doodles een VOF geworden. Mijn man/soulmate is ook in het bedrijf gestapt en heeft hij zijn oude baan opgezegd. We komen zoveel tijd tekort dat er veel dingen op persoonlijk vlak bij inschieten, en dat willen wij niet! Het leven is immers kort. We hebben dezelfde meningen en passie en begrijpen elkaar zonder woorden. Beide willen het beste voor de honden en weten zeker dat het ook kan.
Dus bij vragen kunnen zowel Marco als Monica je helpen om de vragen te beantwoorden.