Coat and Grooming


Coat1 De ALD heeft een vacht die doorgroeit net als bij ons mensen, ze hebben geen ondervacht maar deze vacht moet wel onderhouden worden. Helaas wordt er door diverse mensen gedaan alsof de hond geen onderhoud nodig heeft. Maar als je het bijhoudt is het absoluut goed te doen. Laat je het te lang ongeborsteld doormodderen of gebruik je de verkeerde borstel techniek dan kan je een hoop ellende krijgen voor je hond.

Er zijn diverse soorten vachten, je hebt de wol vacht dat is net als een schaap. Deze vacht is herkenbaar doordat je na het borstelen nog 2 weken met een ontplofte hond loopt. Voor mensen met een allergie voor honden is dit een goede vacht. Ook heb je de gewone curly die lijkt op de curly fleece.
En de fleece vacht, deze is onderverdeeld in de curly ( krullen) en de wave (golfjes). De dichtheid van de krullen kan dus verschillen tot een fijne krul (bijna uitziend als de wol) en een hele lichte slag in de haar. Voor mensen met astma is de curly vacht het meest geschikt om in huis te nemen.

Coat2 Alle vachtsoorten moeten worden getrimt (geknipt) dit kan je laten doen in een trimsalon maar ook kan je een workshop gaan doen en het zelf leren, hierdoor krijg je een hele fijne band ook met je doodle.

Van jongs af aan dien je de hond te laten wennen aan het borstelen en stilstaan. Dit doe ik vanaf 4 weken ook bij mij puppen. Een tafel met daarop een schoonloopmat of een andere stroeve mat is daar prima voor. Zorg dat de hond niet moppert vlak voordat u stopt met kammen dan geef je namelijk aan dat de hond kan bepalen wanneer er gestopt wordt. maar beloon de hond bij stilstaan. Natuurlijk kan en wil ik u daarbij advies geven.

Coat3 Tussen de 7 en 12 maanden zal de hond 1 malig een vachtwissel houden, dan verdwijnt de puppy vacht en komt de volwassen vacht door. Dit moment ben je minder blij want het lijkt wel of je aan de gang kan blijven. Mijn advies is dan ook de hond korter te laten knippen om geen ergenis te krijgen voor zowel baas als hond.

Elke hond heeft ook zijn eigen plekjes waar hij het snelste klitten zal krijgen. Na de vachtwissel volstaat een borstel beurt van 1 keer in de 1 à 2 weken het beste is 1 keer per week. Het trimmen is afhankelijk van voorkeur maar reken op 1 keer in de 3 maanden. Een waterblazer is een fijne uitkomst om je hond schoon en droog te blazen na een lekkere boswandeling of bad.

Ook is er inmiddels een elektrische borstel door collega fokker Nanja de Koning samen met haar man Hans uitgevonden , en wat ben ik daar blij mee , mochten jullie daar info over willen hebben vraag gerust of klik op de link DP automatic brush. Bedenk wel dat wij minimaal 2 keer per dag onze haren kammen en minimaal 2 keer per week wassen , en wij worden niet eens geaaid over de haren en rollen niet over de grond met onze hoofden. Bedenk dus dat 1 keer per maand je hond borstelen echt te weinig is en dat je dan een probleem krijgt met de klitten.

Er zijn inmiddels diverse kleuren in de ALD wereld, alleen merle is verboden om mee te fokken en dat is wegens de mogelijkheid tot gezondheidsredenen die hierbij kunnen ontstaan de variëteit is enorm van wit tot zwart en alles wat er tussen zit , ook bont ( parti-color) is toegestaan. Alle fokhonden die aangesloten zijn bij de ALAEU wordt een dna profiel van gemaakt. Als fokker kan je ook besluiten om daar je kleurcodering aan toe te voegen, deze kleurprofiel zorgt er tevens voor dat je al vroeg kan zien welke kleuren er nooit uit de fokhond zou kunnen komen.

Welke kleuren zijn er mogelijk:
Zie onderstaande foto's van pup en volwassen hond. Je ziet dus ook dat de meeste kleuren lichter worden maar nog steeds super mooi zijn, kleurgarantie kan niet worden gegeven.

Amy pup (zwart)
Color 1a
Amy volwassen
Color 1b
Puck pup (parti)
Color 2a
Puck volwassen
Color 2b
Mandy pup
Color 3a
Mandy volwassen
Color 3b
Fee pup (bruin)
Color 4a
Fee volwassen
Color 4b
Boris pup (parchment)
Color 5a
Boris volwassen
Color 5b
Yara pup (parti bruin)
Color 6a
Yara volwassen
Color 6b
Spetter pup (chalk)
Color 7a
Spetter volwassen
Color 7b
Maggie pup (creme/gold)
Color 8a
Maggie volwassen
Color 8b
Jans pup
Color 9a
Jans volwassen
Color 9b
Sarah pup
Color 10a
Sarah volwassen
Color 10b
Frankie pup
Color 11a
Frankie volwassen
Color 11b
Noortje pup
Color 12a
Noortje volwassen
Color 12b
Binck pup
Color 13a
Binck volwassen
Color 13b
Djazz pup (caramel)
Color 14a
Djazz volwassen
Color 14b
Binck pup
Color 17a
Binck volwassen
Color 17b
Djazz pup (caramel)
Color 18a
Djazz volwassen
Color 18b
Sterre pup (parti rood)
Color 19a
Sterre volwassen
Color 19b

Al deze foto’s zijn eigendom van Zaansedoodles en mogen niet worden gebruikt voor dat er toestemming is gevraagd!